L’Esportiu Penedès Atletisme Vilafranca, 48 anys d’história
L’any 1975 ja es coïa la cosa, però va ser el 16 de gener de 1976 que oficialment, de la ma del club de Natació, a Vilafranca, es constituí el Club Esportiu Penedès.
Aquella Junta que presidí en Jordi Cendra, va procurar pels atletes i nedadors i va introduir la competició federada en el dia a dia d’aquells esportistes que s’entrenaven pel passeig de la via i al gimnàs Mestre Recasens, de tal manera que, l’any 1977, ja es va poder formalitzar un equip de Lliga femení, gràcies a la tasca dels joves entrenadors Jaume Martínez, Carles Gumà o Jordi Porta.
El següent mandat va ser presidit per Josep Maria Jané, en una etapa on, l’any 1979, els homes competirien en Lliga catalana i tres anys desprès Vilafranca estrenava l’equipament municipal més desitjat pels atletes, la pista d’Atletisme. D’aquella etapa en destaca el Cros del Penedès com a màxim potencial organitzatiu i amb participacions multitudinàries sent, aleshores, un dels Cros referents a Catalunya que atreia a milers de participants. En l’apartat coordinatiu, la figura de Jordi Porta com a Director Esportiu fou crucial i constantment s’aconseguien excel·lents marques i resultats.
Cada vegada més, els camins de nedadors i atletes s’entenien allunyats fins el punt que, l’any 1984, les dues entitats se separarien i es reformularien els estatuts, deixant a Jané de President del Club Natació Vilafranca i al corredor de fons Francesc Osuna com a nou President de l’Esportiu Penedès. Va ser una etapa daurada, amb excel·lents jornades de competició i una bona evol·lució d’atletes de la comarca. Jordi Porta i Jaume Civit, com entrenadors, en van ser els principals encarregats de treure’n suc. També el jove Pere Clos dinamitzava el club amb la seva multi-funció, i es va crear la revista l’Estadi.
L’any 1989, coincidint amb l’arribada del nou President, Jordi Sanglas, es van viure moltes tensions per la tibantor entre entitat i Ajuntament per la manca de recursos que ajudessin a impulsar l’entitat i a garantir la seva continuïtat, fins el punt que en aquest mandat, l’activitat del club va quedar completament paralitzada. Els seus atletes i entrenadors van fer les maletes a altres clubs de la zona, especialment al Club Atletisme Vilanova, però també a clubs barcelonins o a Tarragona i Reus.
Va ser uns anys desprès, el 2004, que un petit grup d’atletes esperonats pels pares i per l’entrenador Toni Santisteban, van fer sortir del coma l’entitat i, sota la presidència de Josep Mitjans, s’inicià la considerada “segona etapa del club”. Es van adaptar els estatuts i es va fer un canvi en la vestimenta, passant del groc i verd al vermell! Sota el mandat de Mitjans, el club es dinamitzà i en només tres anys es tornava a competir amb un equip Absolut a la Lliga catalana. En paral·lel a una constant progressió esportiva, com entitat, la vessant social també n’és un tret característic d’aquesta etapa, implantant-se un munt de noves activitats. La revista del club, rebatejada “l’Hora C”, (actualment “l’Hora E”), també pren protagonisme.
L’any 2015 el club viu un sotrac important del que aviat es refarà sota la presidència de Jordi Reyné. La Junta del sisè President de l’entitat segueix la línia de treball marcada als darrers anys, busca reconstruir l’equip de Lliga Absolut i potencia l’escola d’atletisme que funcionava des del 2006. També dona protagonisme a certs actes de club, especialment el Sopar Gala. En aquests darrers anys, potenciem també la nostra secció de muntanya, nascuda el 2013 i es creà l’escola de Trail.
A l’actualitat, el segon mandat de Jordi Reyné, manté una bona salud esportiva gràcies a un potent cos tècnic, separat per sectors, i a una escola que és model a Catalunya. L’equip absolut ja ha participat en 29 Lligues d’Atletisme i sumem moltíssimes medalles i premis a tots els nivells. En muntanya (Trail) en som referents a Espanya i hem aconseguit tres títols de Campions d’Espanya per equips Absoluts, a banda de ser el millor club català durant quatre temporades consecutives.
Toquem totes les vessants atlètiques i així continuarà. Som club històric i referent, però també club formador d’atletes i persones. Molts i moltes atletes del nostre club han defensat la samarreta d’Espanya en competicions internacionals i a París 2024, per primera vegada, podrem dir que dos atletes sortits de la nostra escola participaran als Jocs Olímpics!!!
Us volem agrair als i les milers d’atletes que alguna vegada heu dut el nostre escut al pit, la majoria sou de casa, que ho hagueu fet amb tanta il·lusió i treient el millor de vosaltres en cada competició. Donant el millor de vosaltres, també doneu el millor del nostre club, del nostre poble, de la nostra terra.
Visca l’Esportiu Penedès!